Vroeger was ik een Brinta kind. Brinta, warme melk, flink wat suiker en dat was mijn ontbijt. Van mijn vader geleerd. Ik kon dat perfect klaarmaken. Op mijn werk vroeger (verstandelijk gehandicapten zorg) waren bewoners die Brinta aten en personeel dat het imo echt zo verkeerd maakte: dik, klonterig, je kon er mee tegelen.
Afijn, in 2008 werd ik vegetariër en vond mezelf Heel Erg Goed voor de dieren. Strooide vrolijk strooikaas over mijn gebakken eitjes.
Door Facebook is het kwartje verder gevallen en werd ik vegan (dat was in december 2012). Brinta werd een smoothie.
Ik ben eens naar een lezing van Boele Ytsma geweest hier in de bieb, ter promotie van zijn boek ‘de Planteneter’ en hij maakte daar smoothies. Ik was daar al aan begonnen en die lezing was de aanleiding voor manlief om ook eens een smoothie te proberen. Dat was helaas van korte duur; hij vindt er niks aan.
Maar afijn, wat ik daar geleerd heb en nog trouw altijd doe; elke morgen beginnen met een glas water.
Als ik dat niet doe, voelt het gewoon niet goed en als ik het wel doe, voelt het alsof mijn systeem zich weer goed kan opstarten. Probeer het eens!
Goed, smoothies dus. Ik maak dus feitelijk al tien jaar smoothies als ontbijt. In de loop van de tijd is mijn favoriete recept de smoothie met blauwe bessen, een kiwi, een banaan en diepvries groente als in spinazie of boerenkool. Mijn zusje is onlangs begonnen met smoothies en gooide er ook diepvries spul in dus de volgende morgen kreeg ik een apje; ‘Hier wordt je toch agressief van. Zo’n ijskoude klomp ellende te drinken.’
Het was dus nog niet zo’n succes. Je moet er even aan wennen. Sowieso dus qua temperatuur als je er bevroren dingen in mikt, maar ook qua vezels.
De vezels in het fruit dat vermalen wordt, worden ook vermalen maar ze springen niet uit je blender. Plantaardig dietist Lobke Faasen heeft hier een video over gemaakt, die kan je hier zien. Voor mijzelf is het sowieso dé manier om genoeg fruit en groente te eten. Wat ik de rest van de dag ook eet, dit heb ik maar vast binnen.
Bovendien krijg ik brood ’s morgens echt niet weg. Hoe doe ik dat dan op vakantie? Sleep ik de blender mee? Nope. Ik heb een tijdje gehad dat ik Jake shakes mee had. Die gebruikte ik toen nog als nachtdienst ontbijt en had ze zodoende in huis.
De afgelopen vakantie maakte ik overnight oats. Plantaardige melk, havermout, chia zaad, rozijnen en kiwi’s en bananen. Alles in de avond klaar maken en ’s morgens heb je een lekker ontbijtje. Erg goed alternatief!
Maar goed, smoothies dus. Je kunt er vanalles in gooien. Komkommer is bij mij het minst favoriet, want dat overheerst toch wel. Wat sowieso erg lekker is, is verse ananas en banaan. Gewoon een hele ananas opsnijden en banaan erbij mikken en blenderen maar.
Qua groente; ik vind diepvries heel handig. Gewoon spinazie in deelblokjes. Of boerenkool.
Rode biet! Bleekselderij! (Wel een beetje een typisch smaakje die) Sla! Worteltjes! En sinds kort ontdekt (ook door Lobke Faasen); courgette. Ja. Courgette. Gewoon zo rauw er in. Proef je niks van.
Er zijn overigens een hoop boeken met smoothie recepten; ik heb er geeneen. Ik mik gewoon wat bij elkaar en dat is het. Is het minder lekker, dan is het minder lekker, maar ik drink het alsnog op want het is goed voor mij. Wat dat betreft ben ik heel makkelijk. (Ik kan ook vrij weinig met mensen die roepen ‘maar het is niet lekker!’ Boeie, gewoon opdrinken, je lijf zal je dankbaar zijn.)
Ik heb ook maanden gehad dat ik twee bananen in een smoothie gooide. Mensen allemaal verbaasd; ‘kan je dan nog wel poepen?’ Ja natuurlijk.
Wat er ook altijd doorgaat, is een eetlepel (heel) lijnzaad en een schep proteine poeder. Doorgaans die van Silverback, zonder smaakje. Nu was die op en had ik een paar zakken proteine van een lief vriendinnetje gekregen dus die gaat er nu door, is in de smaak ‘Coffee & Walnut’.
Ja, dat was wel even wennen, de eerste smoothie daarmee deed me aan cafe noir koekjes denken. Maar afijn, ik heb het gekregen en het scheelde me een nieuwe emmer kopen, dus ja. Dan maar aan de koffie. Ben er inmiddels aan gewend.
Oh en welke blender? Heb ooit geleerd dat een vierkante blender er voor zorgt dat de inhoud naar het midden geslingerd wordt, dus het beste werkt. Bevroren stukjes spinazie zijn niet echt zo fijn…
Ik ben ooit begonnen met een simpele blender. Die ging stuk en toen kochten we de Magimix blender. Die was een stuk duurder maar gaat inmiddels al weer jaaaaren mee.
Al met al een stuk gezonder dan de dagelijkse Brinta van toen.. Ook al zien mijn creaties er eigenlijk nooit uit zoals links op het plaatje, maar wel als rechts (en dat zegt trouwens nog niks over de smaak!!).