Een beter milieu begint bij jezelf enzo. Anyways, een beetje meer bewustwording is nooit verkeerd. Er zijn tegenwoordig aardig wat plasticvrije alternatieven voor een heleboel dingen. Wat ik zelf alleen maar mooi vind, zeker als producten gewoon net zo goed zijn. Iedereen heeft tegenwoordig wel een Dopper of ander merk herbruikbare waterfles, maar er zijn nog meer dingen om te veranderen. Hier vertel ik over welke opties ik gebruik. Ik ben zeker niet perfect maar vind het wel belangrijk om te doen wat ik kan.
Misschien heb je er wat aan!
Een ding dat ik een heel briljante uitvinding is, is de menstruatiecup. De meeste mensen die het leren kennen, vinden het maar vies. Want, ieuwh, menstruatiebloed. Wat net zo ‘vies’ is als wanneer je je in je vingers snijdt.
De menstruatiecup is er in verschillende merken en maten en vormen en kleuren. Ze zijn niet heel goedkoop in aanschaf, maar ik geloof dat die van mij al weer een jaar of zeven mee gaan? Ik weet het niet precies, maar dus al meerdere jaren. Vroeger gebruikte ik maandverband, dus je kan wel nagaan dat ik nu een beste berg aan afval heb uitgespaard. En geld ook! Online lees ik dat als je er goed voor zorgt, dat hij dan wel zo’n tien jaar mee kan gaan.
Bijkomend voordeel van de cup is dat je hem tot 12 uur kunt dragen, wat dus inhoudt dat je hem dan alleen ’s morgens en ’s avonds hoeft te legen. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van hoe erg je vloeit.
Het is een ideaal ding, maar wel iets dat je moet leren en waar je dus even wat tijd voor uit moet trekken. En nee, hij kan niet gaan zwerven door je lijf heen.
Goed, wat anders. Tandpasta. Je hebt vast wel meegekregen dat je dat tegenwoordig in tabletten kunt kopen. De eerste kocht ik bij een ‘no waste’ webshop (die kwamen overigens wel in een klein plastic zakje..) en die smaakten voor geen meter. Er zijn verschillende merken van en ik gebruik al weer heel lang de tabletten van Smyle. Ik heb een abonnement en krijg om de zoveel tijd nieuwe (papieren) zakjes met nieuwe tabletten. Het flesje is van glas.
Smyle schrijft: “De meeste gewone tandpasta wordt geleverd in plastic tubes, gemaakt van aardolie.”
Iets dat natuurlijk net als maandverband een beste berg afval oplevert.
En: “Elk jaar belanden er van de 20 miljard die geproduceerd worden 1.5 miljard in onze vuilnishopen en oceanen, waar ze niet verder afbreken. De rest wordt verbrand en veroorzaakt CO2 uitstoot. Ieder jaar opnieuw.”
Waarom zou je daar aan mee willen werken? Als er ook alternatieven zijn? Het kleine flesje gaat mee op vakantie. Eerder had ik voor op vakantie de tabletten in een leeg lenzendoosje. Manlief had het ook mee toen hij voor zijn werk naar Amerika moest.
Men neme een tablet, kauwt hem stuk en gaat poetsen. That’s it. Het schuimt minder dan een reguliere tandpasta maar je tanden worden net zo schoon.
Smyle heeft ook een elektrische tandenborstel en opzetborstels en mondwater in tabletvorm. En ze hebben ook een versie zonder Fluoride.
Tandenborstels zijn ook van plastic en vergroten de berg plastic afval enorm.
Hier kan je er een artikel over lezen van National Geographic met een stukje geschiedenis over de tandenborstel en mondzorg.
Maar goed, plastic dus en dan moet je ze ook nog om de drie maanden vervangen. Dus als iedereen dat doet, nou, tel maar uit. Dat zijn er heel veel. Er is een milieuvriendelijker optie, die nog steeds plastic bevat, maar wel een stuk minder. Er is nog geen goed alternatief voor de borstelharen, maar de rest kan je bijvoorbeeld van bamboe maken. Er zijn verschillende merken van en tegenwoordig heeft volgens mij elke drogist wel een bamboe borstel in het assortiment. Als hij vervangen moet worden, trek je de haren eruit en die gaan in de plastic bak en het stokje kan in de groencontainer. Of kan je bv in de tuin gebruiken voor plantjes.
En we gaan nog even door met de plastcvrije dingen! Vroeger had je blokken zeep, toen kwam de douchegel en nu zijn we weer bij de ‘solid soap’ aangekomen.
Vanaf het moment dat ik shampoo bars ontdekte, ben ik daarop overgestapt en dat is al weer een aantal jaren geleden. Ik ga graag naar de Rossmann of de DM in Duitsland, waar ze over het algemeen veel goedkoper zijn dan in Nederland. Dus dan neem ik een voorraadje mee.
Ik gebruik shampoo, facewash en body wash in de solid versie. Verrekte handig als je op vakantie gaat want een bakje met dekseltje neemt veel minder ruimte in beslag dan al die grote flessen. En het werkt net zo goed. Het enige waar ik nog geen goed alternatief voor heb gevonden is conditioner. Ik heb er een van Foamie maar mijn haar is daarna alsnog zo droog als wat, dus gebruik ik het Bananafood hair mask van Garnier (ik schreef toch al dat ik niet perfect ben?)
We blijven nog even in de badkamer: deo.
Deodorant. Je hebt het in spuitbussen, sprayflesjes, rollers enzo. Creme vorm. En er is Wild.
Wild Deodorant is een wederom plasticvrij en natuurlijk alternatief voor je reguliere deo. Het idee is simpel; je hebt een case en daar kan je steeds een nieuwe navulling in doen. Plasticvrije, composteerbare navullingen zelfs. De case is gemaakt van aluminium en gaat dus heel erg lang mee. De navullingen gaan zo’n vier tot zes weken mee en als ze leeg zijn, kunnen ze in de papierbak. Die verpakkingen zijn gemaakt van bamboe pulp. De deo zelf is vrij van aluminium, sulfaten en parabenen. Er is ook een versie voor de gevoelige huid, zonder bakpoeder.
En ken je wasbare wattenschijfjes al? Heel handig en scheelt wederom een berg afval. De witte vond ik bij de Rossmann in Duitsland, de zwarte zijn van Imse Vimse geloof ik. De witte worden niet helemaal wit meer als je ze voor oogmake up gebruikt hebt, maar who cares. Het is wel aan te raden om ze te wassen in een waszakje want ze gaan in de wasmachine altijd voor het raam zitten en blijven daar dan ook zitten.
En toch vergeet ik dat elke keer weer..
En als laatste, iets dat ik al gebruikte voor het hip was; de Boc’n Roll.
De watte?? De Boc’n Roll. Een soort cadeauverpakking voor je broodjes. Het is een lunch wrap. Je pakt je broodjes er in in en zet het vast met klittenband. We kregen er laatst een op het werk, als cadeautje voor de Dag van de Verpleging, wat ik echt een leuk cadeau vond. Veel collega’s keken er wat achterdochtig naar; werkt dat wel? Wordt je brood dan niet geplet? (Ja wel als je het onderin je tas stopt!) Blijft je brood dan wel vers? Ik vind het een briljante uitvinding en had ze in 2015 al (mee op vakantie naar Oostenrijk!). Als je liever een broodtrommel gebruikt dan zal je dit niks vinden, maar ben je van de plastic zakjes of aluminium folie, dan is dit een veel milieuvriendelijker alternatief. Je kunt de binnenkant schoonvegen en je kunt hem ook in de wasmachine doen. Het voordeel vind ik ook dat het als je brood op is, weinig ruimte inneemt in je tas. In tegenstelling tot de broodtrommel.
Al met al zijn dit toch relatief eenvoudige alternatieven die alles bij elkaar toch een aanmerkelijke hoeveelheid plastic/afval kunnen besparen. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. Wat ik soms wel een beetje sneu vind; dan fiets ik naar mijn werk met m’n broodjes in mijn Boc’n Roll helemaal eco te zijn en dan kom je langs een weiland waar een boer zijn hooi/stro/whatever in staat te pakken in kilometers landbouw plastic. Wat maakt mijn ene dingetje dan uit?
Aan de andere kant, ben ik liever onderdeel van de oplossing dan van het probleem.
Dus ga ik er lekker mee door en wie weet komen er nog meer plastocvrije opties!
Misschien binnenkort maar eens wat over schoonmaakmiddelen; wasmiddelstrips enzo!