Gestart met de LOTUS opleiding!

imageJaren geleden, toen ik nog bij het Korps Nationale Reserve zat (Natres), speelde ik eens slachtoffer bij een oefenavond. En man, dat was leuk! Toen ik besloot om vanwege knieproblemen met de Natres te stoppen, heb ik overwogen om de LOTUS opleiding te gaan doen. Maar ja, dan moest ik eerst mijn EHBO diploma opnieuw halen, waar je ook te maken krijgt met van die enge LOTUS figuren en bovendien moet je examen doen. Stresskip dat ik ben, begon ik er niet aan.

Afijn, het was 2015 en mijn vader, lid van de plaatselijke EHBO vereniging vertelde dat hun LOTUS had aangegeven op zoek te zijn naar nieuwe mensen. En toen ging het toch kriebelen. Gemaild met hun LOTUS en toen moest ik ineens heel snel beslissen of ik door wilde gaan want dan kon ik nog instromen in de reeds gestarte EHBO cursus. Nou goed dan!

Cursus gedaan, in februari examen, mensenkinderen wat was ik zenuwachtig! Uiteindelijk voor niks, want het ging hartstikke goed en iedereen van de groep was geslaagd.

opzet

Opzet voor de wond, met brooddeeg.

In april is de opleiding begonnen. Een LOTUS slachtoffer is iemand die een ongevalsslachtoffer natuurgetrouw uitbeeldt. De LOTUS opleiding duurt twee jaar en houdt in dat je leert grimeren, acteren en ensceneren. Als je alles goed beheerst, kun je examen doen.

Vervolgens kan je ingezet worden bij bijvoorbeeld EHBO-cursussen, scholen, oefeningen bij bedrijven en oefeningen met ambulance en politie.

Het duurt nog even voor ik zover ben, maar tot nu toe vind ik het allemaal machtig interessant.

Wond

Rafelige wond

We zijn begonnen met brooddeeg. Dat maak je op kleur van je huid (en dan kom je er achter hoeveel verschillende kleuren je huid heeft!) en daar maak je een wond van, met een nagelvijltje. En daar gaat dan nepbloed in.
En het is oefenen, oefenen, oefenen.
Straks komt het ensceneren en acteren er ook bij. Later kunnen we eens meegaan met andere collega’s om te zien hoe zij spelen.

Onlangs heb ik thuis een poging gedaan om nieuw brooddeeg te maken. Het was geen succes. Eén dikke plakkerige bende. Daar moet ik nog even mee oefenen. Het bleek uiteindelijk te zout ook. Op kleur krijgen is ook een uitdaging; een klein druppeltje nepbloed maakt het algauw kauwgom roze. Toch kan je een heel eind smokkelen als je het maar goed ‘uitveegt’.

Wond

Thuis aan de slag!

Naast het oefenen met het brooddeeg is het ook zelfstudie met het LOTUS leerboek. Theorie kun je net zo goed thuis doen en dan tijdens de oefen avonden met elkaar oefenen.
Het fröbelen met brooddeeg om een wondje te maken is heerlijk ontspannend. De hoofdwond is overigens wel lastig; je moet dan met een spiegeltje aan het fröbelen en ook nog keurig het bloed erin krijgen. Een leuke uitdaging.

Als ik weer eens wat leuks in elkaar geflanst heb, zal ik dat hier wel delen! Vooralsnog; oefenen, oefenen, oefenen…