Bujo!

Bujo wat? Bujo. De afkorting van ‘bullet journal’. Een bullet journal is een combinatie van een agenda, to do list en dagboek. De strekking is dat je alles op één plek hebt in plaats van losse briefjes. En dat je daardoor productiever bent. Of dat helemaal zo werkt weet ik niet; als je google’t op ‘bullet journal’ kom je de meest creatief gedecoreerde journals tegen. Volgens mij is het gros van alle bu jo junkies ook goed in handlettering. Dat kost toch ook best wel tijd.

M’n Leuchtturm 1917 met konijntjes washi tape.

Hoe kom ik daar nu weer aan? Via Instagram. Via B., die inmiddels ook een instagram account heeft over bullet journalling; @thecopperbujo. Ik zag bij haar allemaal mooie versierde pagina’s met mooie letters en lay outs. Ik was nieuwsgierig en ging google’n en besteld al snel een Leuchtturm 1917. Dit is een groot notitieboek maar in plaats van lijntjes, staan er puntjes in. Zo kan je helemaal je eigen invulling er aan geven. Alle bladzijden zijn genummerd en in het begin heb je een inhoudsopgave.

Vervolgens met iPad en google en Pinterest ernaast aan de slag gegaan. Lay outs gemaakt. Ik had een heel kleine agenda, die ik helemaal overgenomen heb in m’n blauwe boekje. Ik geloof dat de meeste mensen per maand een lay out maken, een monthly log en dan ook een weekly log. Ik kreeg daarbij ernstig het gevoel dat ik iets zou vergeten als ik niet tot de kerst door zou schrijven. Waarom weet ik niet, ik heb net pas mijn rooster tot week 23 gekregen. Een gevoelsdingetje.

Inhoudsopgave

Daarna kwam de washi tape. Soort van vrolijk gedecoreerd plakband. Ik heb m’n best gedaan om de meest kitsche uit te zoeken, alles met diertjes. Vind ik leuk. Tja en als je een beetje op dreef bent, is het erg verslavend. Zo kun je er in bij houden wat je wilt. Je slaap, hoeveel je drinkt, je huishoudelijke taken. Eigenlijk is het dan de bedoeling dat je een ‘key’ maakt, een soort legenda van wat al je kriebeltjes betekenen. Vinkjes, stipjes, kruisjes. Taken, taken die je gedaan hebt of wat je doorschuift. Wat dat betreft sla ik de plank een beetje mis aangezien ik wat ik niet doe gewoon doorklieder met correctievloeistof. In een poging het er nog wel een beetje netjes en niet al te chaotisch uit te laten zien..

Maandoverzicht

Zelf heb ik maandoverzichten en week planners. In de maandoverzichten schrijf ik afspraken en bijzondere dingen (uitjes als Veggieworld bijvoorbeeld) en hou ik mijn sporten bij. In de weekoverzichten staan, uiteraard, de gewone agenda dingen die je niet wilt vergeten.

 

Verder heb ik onder andere een reverse bucketlist, boekenlijst, filmlijst, slaap tracker, tracker om mijn drinken bij te houden, een 100 dagen push up challenge (die ik vaker niet doe dan wel) en een ‘week in pixels’ (geef elke dag een kleurtje op basis van of het een leuke dag was of niet).

De mogelijkheden zijn eindeloos en aangezien ik zo creatief ben als een betonnen paal, is mijn bujo nou niet het meest geweldige voorbeeld. Maar voor mij werkt het en daar gaat het om. Ik heb m’n vulpennen weer opgeduikeld en uitgebreid schoongemaakt en die zijn weer volop in gebruik nu. Ik heb sinds kort ook een setje brush pens. Met enige oefening schijn je daar heel mooi mee te kunnen schrijven (B. kan het!!), ik moet vooral nog even door oefenen.
Ik gebruik hem nu een maand en ik vind het fijn werken. Alles bij de hand. Ik schrijf er adressen in als ik ergens heen moet. Wat we gaan eten per dag. Ik teken af als ik de honden hun (eco) anti vlooien spul gehad hebben. Dat werkt gewoon goed. Ja, ik ben er blij mee! Goeie uitvinding!