Als kind hadden we een hond, Snoetje. Ik herinner me er niet veel van maar ze was er al voor ik geboren werd. Ze was een ‘vuilnisbakkenras’. Snoes van een hond.
Mijn oom en tante hadden vroeger flatcoated retrievers en toen ze een nestje hadden, vond ik dat helemaal geweldig en ook eigenlijk dat we er best eentje uit konden kiezen. Ik had geen flauw idee van de wachtlijsten bij goede hondenfokkers en wat er allemaal bij kwam kijken aan onderzoeken vooraf qua erfelijke ziektes en aandoeningen.
Pas veel later kwam een eigen hond ter sprake en ook wat er bij komt kijken als je aan een hond begint.
Alle puppies zijn uiteraard hartstikke schattig en aandoenlijk. Dat staat niet ter discussie. Juist die schattigheid maakt ook dat je je iets op de hals kunt halen waar je eigenlijk niet zo aan toe bent.
Ik ga hier dus ook niet alle positieve dingen opsommen, maar dingen die minder leuk zijn maar zéker zo belangrijk. Want is het wat voor jou?
De gemiddelde leeftijd van kleine honden is 15 jaar, voor middelgrote honden 10 jaar en grote honden 7 jaar. Het hebben van een hond vraagt dus een flink deel van je leven. Een hond heb je ook als het zomer vakantie is en als je dus op vakantie wil. Kan je hond mee?
Heb je iemand in je netwerk die de hond tijdelijk in huis wil nemen?
Ze kosten een hoop geld. Met alleen de aanschaf van de hond/pup ben je er nog niet. Het beestje heeft een slaap plek nodig, een tuig/halsband, een lijn, speeltjes, voer bakjes en uiteraard voer. En waar de mand en de lijn een eenmalige aanschaf zijn, komt het aanschaffen van voer elke keer weer terug.
Puppy cursus is zeer aan te raden, zeker als het je eerste hond is. Ook daar hangt een prijskaartje aan.
De dierenarts is ook een belangrijk aspect, voor een jaarlijkse controle en eventuele vaccinaties. Vaccinaties komen jaarlijks/drie jaarlijks terug.
Sterilisatie en castratie zijn eenmalige uitgaven maar lopen wel aardig in de papieren. Een sterilisatie kan op de klassieke of laparoscopische manier uitgevoerd worden, waarbij de tijd om te herstellen bij een laparoscopische ingreep iets korter is. Dit is niet altijd mogelijk bij elke hond. De kosten van een sterilisatie/castratie hangen af van de grootte van de hond en zijn gemiddeld een paar honderd euro.
Er bestaan verzekeringen voor je hond en dit is zeker het overwegen waard. De kosten hiervan hangen af van ras en leeftijd van de hond. Niet alles wordt door een verzekering gedekt.
Ook een optie; elke maand een bedragje in een spaarpotje stoppen. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat in geval van ongeval of ziekte, de rekeningen aardig op kunnen lopen.
Een van de meest belangrijke dingen voor een hond is de hoeveelheid tijd die je aan hem/haar kan besteden.
Een hondje zit feitelijk zijn hele leven te wachten tot jij hem aandacht geeft en wat leuks met hem gaat doen.
Werk je full time en heb je een druk leven waarbij je veel van huis bent? Begin er dan alsjeblieft niet aan. Echt.
Nu werken we veel thuis maar wat als dat in de toekomst verandert?
Een hond kan heus wel een keer wat langer alleen zijn, maar zeg nou zelf: alle dagen alleen, daar zou je zelf ook niet gelukkig van worden. En je kunt een hond vaak niet overal mee naar toe nemen. En met bepaalde dingen kun je je afvragen of je je hond daar een plezier mee doet (bijvoorbeeld; een dagje pretpark of winkelen)
Een hond heeft net als jou maar één leven en het is jouw verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat je hond een leuk en hondwaardig leven leidt.
Je moet toch zeker de tijd hebben om minstens 3/4x daags met je hond naar buiten te gaan voor een wandeling. Als het droog is en de temperatuur is goed, dan is dat natuurlijk heerlijk maar een hond moet ook naar buiten als het regent of als het glad is en als je moe bent en liever wat anders zou doen. En dat dus ongeveer 10 jaar lang, elke dag weer.
Behalve de wandelingen zul je ook tijd moeten uittrekken om het dier op te voeden. Te leren wat wel en niet mag. Een hond is geen machientje, waar je, als het commando eenmaal duidelijk is, altijd hetzelfde resultaat van krijgt. Ook een hond kan moe zijn, geen zin of gewoon afgeleid. Als pup gaan ze ook door een soort puberteit waarin de oren ineens puur decoratief zijn en ze dingen die ze prima konden doen ineens vergeten lijken te zijn. Gaat allemaal over maar je moet er wel door heen.
Wat zijn je verwachtingen van het hebben van een hond?
Heeft een buurtgenoot een hond die perfect luistert en wil je dat zelf ook? Dan zul je veel moeten trainen maar hou er ook rekening mee dat elke hond, zelfs van hetzelfde ras, zijn eigen persoonlijkheid heeft.
Het is net als met beleggen: resultaten uit het verleden (of bij een ander) bieden geen garantie voor de toekomst.
Ben je voorbereid op hondenhaar in huis? Zand? Misschien wel een aangevreten tafelpoot? Een stuk gekauwde schoen?
Wat als de hond in huis aan de diarree is? Het kan gebeuren hè. We hebben Gijs eens aan de schijterij gehad en werkelijk álles zat er onder. Kon hij niets aan doen…
Staat iedereen in je gezin er achter? Vaak vinden kinderen een hond fantastisch maar de ouders draaien voor de zorg op dus dat moet je wel willen. Zijn je kinderen oud genoeg om met de hond te lopen? Kunnen ze de hond aan en weten ze wat te doen in geval van nood?
Wat als je hond niet meer terug wil komen als ze hem los doen, of als de hond aangevallen wordt door een andere hond?
Wil je een pup of een volwassen hond? Veel mensen willen een pup want die is blanco en dat kan een voordeel zijn maar die moet je tegelijkertijd álles nog leren. Het is een babyhondje en mensen verwachten vaak al snel heel erg veel.
Ik weet dat ik dat in het begin met Robbie enorm vermoeiend vond. En ik heb zeker wel eens gedacht ‘is dit nou zo leuk?’. (En eerlijk waar, dat heb ik ook gedacht toen later Gijs kwam en nog weer later Mara. De begin periode is gewoon hectisch.)
Een volwassen hond kent alles al en is vaak wat rustiger van karakter. En echt niet elke ‘herplaats hond’ heeft een rugzak waarbij je meteen een gedragstherapeut nodig hebt. Een hond kan ook totaal buiten zijn schuld om op zoek zijn naar een nieuw gezin. En ook volwassen honden kan je nieuwe dingen leren.
En voor welk ras kies je? Een grote hond of een kleine?
In rasbeschrijvingen staat vaak wel beschreven of een hond veel of weinig beweging nodig heeft. Als jij niet van kilometers wandelen houdt, kies dan toch zeker geen ras dat daar juist wel veel behoefte aan heeft.
Ga je voor een rashond of een kruising? Er zijn nooit garanties over de gezondheid van een dier maar rassen staan vaak wel bekend om bepaalde aandoeningen.
Een pup is leuk, die wordt volwassen en dan weet je zeg maar wat je aan elkaar hebt. Daarna wordt je hond een senior met eventuele bijbehorende problemen. Oud en krakkemikkig. Veelvoorkomende ouderdomskwalen bij honden zijn:
– gebitsproblemen; gebitsverzorging is zeer belangrijk omdat infecties aan tanden en kiezen verder door het lichaam kunnen verspreiden.
– nierfalen
– leverproblemen
– hart- en longaandoeningen
– artrose/gewrichtsproblemen
– kanker
– maagproblemen
– staar
– hormoonaandoeningen
Vaak gaan dingen geleidelijk en valt het je zelf niet zo veel op. De jaarlijkse controle bij de dierenarts kan dingen ontdekken waar je zelf niet aan dacht. Nu is dit niet waar je aan denkt als je aan een schattige puppy denkt, maar het is wel waar je op termijn rekening mee dient te houden.
Voor je besluit aan een hond te beginnen, is het slim om je af te vragen of je een dier kan bieden wat het nodig heeft. Een veilig en liefdevol thuis, voor nu en voor als hij oud en krakkemikkig is. Medische zorg als hij dat nodig heeft.
En dit komt wellicht over als een ontzettend negatief stuk. Daar ben ik me van bewust. Maar omdat ik soms lees over hondjes die na een week weer terug gebracht worden omdat ze niet zindelijk zijn of oudere honden die afgedankt worden, dan breekt mijn hart. Het zijn geen meubels maar levende dieren. Daar mogen we best een beetje zuinig op zijn en vooral bewust mee om gaan.
Natuurlijk kan het soms beter zijn om een nieuw thuis voor een hond te zoeken, soms gebeuren er dingen die je niet kan voorzien. Maar je intentie zou toch altijd moeten zijn dat je hond een onvoorwaardelijk thuis heeft, tot aan het einde van zijn leven.