Eind oktober zijn Gijs en Mara allebei voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts geweest. Keurig op gewicht, Mara schone tanden (yay!) en Gijs heel vieze tanden (jakkes!). Gijs kreeg een titerbepaling en aangezien die niet best was, moest Gijs voor het eerst in jaren weer eens ingeent worden.
Ik ben er zelf een groot voorstander van om gericht te enten en niet zo maar een vaccin in je hond drukken ‘omdat dat zo hoort’. (Net als ‘preventief ontwormen en anti vlooien middel, maar dat is een andere discussie).
Inmiddels is men er achter dat vaccins niet meer jaarlijks hoeven (met uitzondering van de Lepto meen ik) en heeft men ook ontdekt dat je door middel van een titerbepaling kan meten hoeveel antistoffen een dier heeft.
Als die voldoende zijn, hoef je dus niet te enten. Als die onvoldoende zijn, kan je gericht gaan enten of je hond is een ‘non-responder’ en het slaat niet eens aan. En dan kan je vaccineren wat je wil maar dat doet dan ook niks.
Een vaccinatie is natuurlijk op zich heel zinvol en daardoor komen bepaalde ziektes amper nog voor maar een injectie onder de huid met ziekteverwekkers is niet hoe een dier normaal ziek wordt. Een dier zal doorgaans iets via zijn slijmvliezen binnen krijgen doordat die met zijn neus ergens in zit. En dan wordt een dier doorgaans ziek van één ziekte en niet zoals met een vaccin van drie. Een vaccinatie is dus een behoorlijke aanslag op het immuunsysteem.
Ik ben niet anti vaccinatie, maar raadt je wel aan om kritisch te zijn en je zelf in te lezen. (Zo krijgen ze hier de Lepto, ziekte van Weil, bijvoorbeeld niet. Dat is een behoorlijk zware vaccinatie en dat ga ik ze niet aan doen, na overleg met dierenartsen die aan beide kanten staan zeg maar.)
Maar afijn, Gijs had dus enorm vieze tanden en ontstoken tandvlees. De dierenarts adviseerde een gebitsreiniging. Dat hebben we al eens eerder gedaan, begin dit jaar om precies te zijn, toen Gijs een bult onder zijn huid had. Ik vond het toch wel snel dat hij alweer vieze tanden had en bedacht me later pas dat dat waarschijnlijk komt door de brok die hij krijgt. Het is heel belangrijk om goed voor hun gebit te zorgen, om problemen en enge infecties te voorkomen. Tandenpoetsen is hier geen optie en soms moet je dan onder narcose voor een uitgebreide bik- en poetsbeurt.
Gezien zijn leeftijd wil ik een arcose liever voorkomen, dus eenmaal thuis ben ik het world wide web gaan afstruinen en bestelde uiteindelijk een potje Orozyme Bucco Fresh PlaqueOff bij Medpets, samen met wat knaagdingen.
Hij heeft hier een enorme kluif maar die was altijd handig bij bezoekjes aan de fysio ter afleiding. Nu is het handig omdat hij dan niet met grote stukken zit die hij niet goed kan doorslikken, hij krijgt er amper wat af. Ik moet dat ding vasthouden en hij knaagt. Dus altijd onder toezicht!
Het poedertje moet ervoor zorgen dat de viezigheid op de tanden wat verweekt en het makkelijker los laat. Het is dus geen wondermiddel van strooi er over heen en dat is het.
In het kader van ‘niet geschoten altijd mis’ daar dus mee begonnen, elke avond een beetje en regelmatig een half uurtje knagen op iets dat goed hard is.
Al dat geknaag zorgde na een tijdje voor enorm bloedend tandvlees tijdens een knaagsessie. En net zo snel als dat kwam, verdween dat weer en kleurde het ‘bot’ van rood naar heel lichtroze.
Onlangs ging Gijs weer naar de dierenarts voor wederom een titerbepaling om te kijken of de vaccinatie van laatst zijn werk doet en hem beschermt.
Helaas bleek dat alleen voor de Parvo het geval, wat gelukkig wel de meest belangrijke is.
De dierenarts checkte ook zijn tanden, aangezien ik er al helemaal van uit ging dat ik dan meteen een afspraak kon plannen voor het schoonmaken van zijn gebit.
Maar, het poeder en het geknaag waren dus niet voor niks; zijn tanden zijn een stuk schoner! Het rode en geirriteerde tandvlees is tot rust gekomen en mooi roze. Er zit geen vieze donkerbruine aanslag meer op zijn kiezen!
Zoals het er nu uitziet, is de gebitsreiniging niet eens nodig!
We gaan dus lekker door met het poeder en het extra knagen!!