Al enige tijd is Gijs niet helemaal zoals Gijs hoort te zijn en onlangs gingen we daar al eens voor naar de dierenarts en kreeg Gijs het middel Vitofyllin voorgeschreven. Een middel dat speciaal voor oudere honden is ontwikkeld en de doorbloeding in hun lichaam stimuleert.
Helemaal top maar daarmee zijn we er nog niet.

Ik vermoed dat Gijs een beetje dement begint te raken want soms staat hij maar wat voor zich uit te staren en dan weet hij het niet meer.
Dat is niet het enige, hij laat vaak scheetjes en gelukkig niet altijd van die enorm meurende scheten. Het vervelende is dat hij er zelf iedere keer van schrikt en met zijn wiebelige achterkant op het laminaat is het af en toe net Bambi op het ijs. Ook is hij mopperig en rusteloos. Niet zoals hij hoort te zijn dus.
Goed, ik had online een afspraak geboekt bij de dierenarts en daar het hele verhaal al ingeschreven.

Wachten bij de dierenarts is altijd lastig voor Gijs. Hij wil aandacht van de assistentes en staat de hele tijd naar hen te kijken en te piepen. Als er dan een andere hond aan komt, begint hij negen van de tien keer te grommen. Het is ook allemaal zo spannend. Hij loopt overigens enthousiast het gebouw binnen maar als de dierenarts hem roept krijgt hij toch bedenkingen. Gijs ging altijd vrolijk de spreekkamer binnen maar dit keer ging hij zowat buikschuivend naar binnen. Het was blijkbaar eng.
Uit lichamelijk onderzoek bleek al gauw dat Gijs last heeft van zijn heupen. Gezien hoe hij altijd zit (wijdbeens) is dat ook geen verrassing. Sowieso is zijn achterhand veel minder stevig en gespierd. Maar goed, pijn bestrijding dus. Verder is er op mijn verzoek bloed geprikt omdat ik wilde uitsluiten dat er in zijn lijf stiekem iets gaande is, ontstekingen bijvoorbeeld, en dat ik dat over het hoofd zie. Ik kan alles wel gooien op ‘hij weet het af en toe niet meer’ maar daar doe je hem ook te kort mee.
Ik kon wachten op de uitslag en Gijs lag in tussentijd in de auto, met een jas over hem heen. Helemaal relaxed.

Er kwam niets bijzonders uit het bloedonderzoek en dat was ergens ook wel te verwachten, want hij heeft niet echt ‘ziek zijn’ symptomen maar meer ‘niet lekker in je vel zit’ klachten.
Voor zijn buik werd me hypoallergene voeding geadviseerd. Dierenarts brok, waar ik vroeger niet zo’n voorstander van was want vers vlees vond ik toen nog het beste. Inmiddels denk ik er genuanceerder over en denk ik ‘waar de hond het goed op doet’.
Flink wat euro’s lichter, maar met een hoopvol gevoel, gingen we weer naar huis.

’s Avonds aan de Virbac brokjes. Gijs is gelukkig een makkelijke eter (soms iets té makkelijk, als hij dooie vissen op wil eten bij Schoonhoven!). Maar de brokjes gingen er dus zonder problemen in.
De volgende ochtend weer de brokjes met smaak opgegeten en met de Metacam weer gestart.
Toen ik beneden kwam, lag hij in het mandje voor de haard. Ik deed hem een dekentje over want dat kan hij eigenlijk altijd wel waarderen en ging naar de box voor de CrossFit. Weer thuis lag hij op de deken in dat mandje. Hij ging even plassen in de tuin en ging weer in het mandje liggen en kreeg van mij weer de deken over. Ik douchen, wij daarna wandelen en weer stapte hij in het mandje en kreeg hij het dekbedje over zich heen.
Ik was helemaal verbaasd want normaal gesproken blijft hij amper liggen en staat steeds weer op. Ik bleef ook maar naar hem kijken.. Hij was zó rustig! Ongekend!
Die middag was ik met mijn moeder even aan het winkelen en eenmaal weer thuis was hij naar mijn moeder gewoon een gezellige knuffelhond en even later wilde hij zelfs weer even spelen!!
Pas tegen het avondeten heb ik hem horen mopperen en dat was vast omdat hij graag wilde eten. Ik vraag me nu dus heel hard af of dit nu al het effect is van de andere voeding en ik hoop heel erg dat het niet iets eenmaligs is. Bijzonder wel! Wordt vervolgd!!
Update 24-12-2019
We hebben onlangs de tweede zak brok aangeschaft. Het is behoorlijk prijzig en niet makkelijk verkrijgbaar, maar na een periode van wat jeuk is Gijs er eigenlijk enorm van opgeknapt. Wel heb ik het idee dat hij wat aangekomen is, dus toch maar even wat minderen met de hoeveelheid.