Burgerhulpverlener

Burgerhulpverlener, dat kan jij ook worden. Een burgerhulpverlener is iemand die aangemeld is bij een oproepsysteem voor reanimatie. Als iemand in jouw buurt een hartstilstand heeft, wordt je opgeroepen via je mobieltje om naar het slachtoffer toe te gaan.

Begin dit jaar heb ik mijn EHBO diploma gehaald en daarna heb ik me als burgerhulpverlener aangemeld via de Hartstichting. Uiteraard wel in de hoop dat je en never nooit wat mee hoeft te doen, maar je weet maar nooit. Mijn redenatie; het is knap lullig als ik netflixend op de bank zit en een van mijn buren een hartstilstand krijgt en de ambulance kan er niet snel genoeg zijn terwijl ik zo dichtbij ben. De eerste zes minuten zijn het meest belangrijk en als dan iemand kan starten met reanimatie en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst.

boslogo01_800_311
Van de site van de Hartstichting:
Wie kan burgerhulpverlener worden?
U kunt burgerhulpverlener worden als u privé of voor uw werk of studie heeft leren reanimeren. 
U bent 18 jaar of ouder en heeft de afgelopen 2 jaar één van deze trainingen gevolgd:

  • een basiscursus reanimatie of een herhalingsles 
  • een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
  • een reanimatietraining voor uw beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

Twijfel niet en gebruik deze vaardigheid om levens te redden in uw buurt! 

defibtech-aed21Hier staat precies hoe het werkt. Ik heb dus de app van HartslagNu op mijn telefoon.
Onlangs kreeg ik dus een berichtje op mijn telefoon met instructies. Ik moest de AED halen op dat en dat adres en daarna naar het slachtoffer op adres daar en daar.
Dat was wel even schrikken. Ik had het geluid van mijn telefoon uitstaan dus er waren al een paar minuten verstreken. Toch in de auto gestapt en naar de locatie van de AED gesjeesd. In het sms-je stond keurig de pincode vermeld. AED opgehaald en toen naar het adres gegaan, wat ik eerst niet kon vinden. En wat zit je je dan op te winden over alles en iedereen die niet dóór rijdt..

Afijn, toen ik bij het adres kwam, stonden daar al twee ambulances. Ik had wel verwacht dat ik te laat zou zijn. Iemand in de buurt was ook opgeroepen, maar dan om meteen naar het slachtoffer te gaan en reanimatie te starten. Die was er ook niet voor de ambulance.

hartslagnuBij een oproep worden altijd meerdere mensen opgeroepen. Waarvan een deel meteen naar het slachtoffer wordt gestuurd en de anderen eerst de AED op moet halen. De AED had dus ook al weg kunnen zijn. Ik vind het een mooi systeem want mensen kunnen snel daar zijn (op de fiets was sneller geweest waarschijnlijk maar die stond nog in de schuur). Misschien wil je zelf wel niet gereanimeerd worden, een ander wil dat misschien wel dus hoe meer mensen geregistreerd staan, hoe beter! Je bent er niet alleen want bij het slachtoffer is sowieso degene die het gemeld heeft.
Na de oproep kon ik via de app een evaluatie invoeren over wat ik gedaan had en hoe snel ik er was. De eigenaar van de AED (die ik dus ongebruikt weer terug gezet had), had inmiddels al een mail gekregen dat zijn AED nodig was geweest.

Diezelfde avond heb ik alsnog gereanimeerd, met AED ernaast maar dan op de oefenpop tijdens de EHBO herhalingsles.